נטי אמדורסקי
דף בית
שרותים
בלוג
הקשר בין מצב הרוח שלנו לבין מצב הבטן
עובדה שלא ידועה לכולם היא ש95% מהסרוטונין – "הורמון האושר" – ההורמון שגורם לנו לתחושת רוגע, שמחה, מווסת חרדה, זיכרון, מאפשר לנו לישון טוב בלילה, מיוצר בתאי המעי שלנו.
לכן לא מפתיע כי הלוקים בתסמונת המעי הרגיז סובלים משיעור גבוה מהממוצע של הפרעות חרדה ודכאון, בעיות שינה – שינה לא עמוקה / קושי להירדם / יקיצות במהלך הלילה / ועייפות לאחר הקימה בבוקר.
אבל לא מדובר רק בתסמונת המעי הרגיז, זה תקף לגבי כל בעיות הבטן למיניהן, כל בעיה דלקתית כמו חיידק הליקובקטור פילורי שלא מטופל, קנדידה, כיבים, אי סבילות למזונות כמו לקטוז/ פרוקטוז/ גלוטן ולמרות זאת אנו צורכים אותם, עצירות כרונית, טפילים, נטילת אנטיביוטיקה כטיפול מונע, צליאק, אנדומטריוזיס כשיש נגע שיושב על המעי, אנו יוצרים לא רק אי נוחות בטנית אלא גם פוגעים ברמת ייצור הסרוטונין על כל השלכותיו.
אז מה ניתן לעשות?
קשה לענות על השאלה הזו בפשטות מכיוון שהיא מאוד תלויה בבעיה ובאדם שסובל ממנה אבל אם נתייחס לדברים שנכונים לכולנו:
1. אז מתחילים עם מודעות לבעיה שהבטן היא אחראית כמעט להכול.
2. וכשאנו יודעים שכמעט הכול מתחיל בפה אז הלעיסה היא חלק חשוב מאוד בתהליך העיכול והיא בשליטתנו, כן לאכול עם שימת לב ללעיסה ושהמזון שנבלע מספיק מפורק כעיסה, לא לאכול בזמן צפיה בטלויזיה, לא לאכול תוך כדי נסיעה ולא בזמן סטרס.
אם יש בעיות שיניים שאנו מודעים להם חשוב לטפל כדי שנוכל ללעוס היטב .
3. ניתן להקל על תהליך העיכול במידה ולא שותים בזמן הארוחה, חצי שעה לפני ושעה אחרי.
4. שיטת הפרדת מזונות יכולה להקל על כל מי שסובלת מבעיות עיכול מסיבה זו או אחרת
שיטה זו דוגלת באכילת מנות קטנות כדי לא להכביד על העיכול ולא לערבב חלבון עם פחמימה, הכוונה היא שאם אוכלים ירק ניתן לשלב אותו בארוחה עם פחמימה ואם אוכלים חלבון גם אותו לשלב רק עם ירק.
לאנזימים המפרקים את המזון יותר קל להתמודד עם כל אחד בנפרד
5. מובן מאליו שמזונות מתועשים, מעובדים, מטוגנים, חריפים, מתוקים כמו מאפים ופחמימות ריקות גלוטן (קמח לבן, אורז לבן) וסוכרים לא מומלצים ולא תורמים לבעיה.
כל בעיה שדורשת טיפול נקודתי ו/או מערכתי, הכרחי לטפל בה מאחר ואנו מערכת הוליסטית אחת, וגם אם אנו סובלים רק מבעיה אחת, היא משפיעה על הגוף כולו.