נהוג לחשוב כי כדאי להימנע מאכילת דגנים מאחר והדגנים הם פחמימות ופחמימות זה רע.

לפי התורה המקרוביוטית הצלחת שלנו צריכה להכיל 50-60% דגנים מלאים עם דגש על מלאים, מאחר והם אלה המזינים ביותר ובעלי יכולת בניה.

הדגנים המלאים משביעים, רובם לא מעלים את האינדקס הגליקמי (סוכר בדם) ברמה גבוהה מהווים מקור לפחמימות חלבונים וויטמינים מקבוצת B, ויטמין E ומינרלים כגון: ברזל, אבץ, סידן מגנזיום, אשלגן..

ויטמיני B ידועים כחשובים לאיזון מע' העצבים שלנו ומסייעות לנו להגיע ליציבות נפשית, שינה טובה, זיכרון טוב ומסייעים לסילוק פסולת.

גם המינרלים חשובים לפעילות עצבית מיטבית וגם ויטמין E

מכאן נמצא כי אכילת דגנים מלאים על בסיס יומיומי יכול לתרום רבות לאיזון הנפשי.

חשוב לדעת כי יש הבדלים בין הדגנים באיכות באנרגטיקה ובתרומה שלהם לבריאותנו.

ואסביר בקצרה על חמשת הדגנים:

החיטה – מזינה ומעודדת גדילה בקרב ילדים, בנוסף יש לה אנרגיה קרה ולחות כך שאנשים בעלי עודף לחות, ועודף משקל, כדאי להימנע מצריכת חיטה.

כוסמין – מזינה, מכילה פחות גלוטן ביחס לחיטה, מכילה רמה גבוהה של ויטמין B2, אנרגטית היא מחממת ומביאה לחות, קלה יותר לעיכול מהחיטה, מתאימה לילדים, לא מתאימה לאנשים עם עודף לחות ליחה ועודף משקל.

שיפון – בעל אינדקס גליקמי נמוך במיוחד, מכיל יותר ויטמינים ומינרלים מהחיטה והכוסמין, עשיר בחומצה האמינית המשתתפת בבניית סרוטונין במוח – הורמון האחראי על אושר, שובע ושינה, יש לו אנרגיה ניטרלית ובעל תכונה של מייבש ומשתן מכאן מתאים לאנשים הסובלים מעודף לחות וליחה, עודף נוזלים, לא מתאים למי שסובל מיובש בגוף.

שעורה – נקראת גם גריסים, מעבר לויטמינים והמינרלים שציינו מעלה היא מכילה גם כרום – מינרל המסייע להפחית רמות סוכר בדם, סלניום – חשוב מאוד למערכת החיסונית ולתפקוד בלוטת התריס בגופנו, יש לה תכונה של הנעה בגוף ומכאן היא טובה למי שסובלת מעצירות, עודף נוזלים, כולסטרול גבוה וסוכר.

שיבולת שועל – או קוואקר, גם היא מכילה הרבה ויטמינים ומינרלים, חומצה פולית החשובה לנשים בהריון וילדים, בעלת הכמות הגבוהה ביותר של חלבון מכל הדגנים, אינה מכילה גלוטן, מחזקת ומביאה לחות למצבי יובש, מחזקת את מערכת העצבים יותר משאר הדגנים, מחזקת ציפורניים, שיער, שיניים, תומכת ברקמות החיבור ותורמת לאלסטיות של העור.